Πότε επισκεπτόμαστε έναν ουρολόγο-ανδρολόγο;
Ο Ουρολόγος- Ανδρολόγος είναι ο ιατρός που ασχολείται με τη μελέτη και θεραπεία παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος ανδρών και γυναικών και του γεννητικού συστήματος του άνδρα. Ετσι πρέπει κάποιος/α να επισκεφτεί έναν ουρολόγο-ανδρολόγο, όταν εμφανίσει κάποια συμπτωματολογία (υποκειμενικά ενοχλήματα) από το ουροποιογεννητικό σύστημα (όπως πόνος, δυσουρία, συχνουρία, καυσουρία κ.α.) ή κάποια αντικειμενικά ευρήματα (σημεία όπως για παράδειγμα πυρετός, αιματουρία, νυκτουρία, ψηλαφητή μάζα στις νεφρικές χώρες, υπερηβικά, στα έξω γεννητικά όργανα ή εντός του οσχέου κ.τ.λ), στα οποία θα σταθούμε παρακάτω αναλυτικότερα.
Ακόμη πρέπει να αναφερθεί πως μπορεί να υπάρχει νόσος του ουροποιογεννητικού χωρίς να υπάρχει καμία κλινική εκδήλωση και μάλιστα αυτό συμβαίνει συνήθως σε κάποια νεοπλάσματα (όπως του προστάτη, του όρχι και σε κάποιες περιπτώσεις του νεφρού ή της κύστεως). Για το λόγο αυτό και στα πλαίσια της πρόληψης ειδικά για τον καρκίνο του προστάτη, συστήνεται στους άντρες η επίσκεψη σε ουρολόγο από την ηλικία των 40 ετών, όπου θα καθοριστεί ο σχετικός κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου και θα αποφασιστεί το πρόγραμμα των επανελέγχων(συνήθως ετήσιοι και μετά τα 48 έτη). Γενικά σε αρκετές περιπτώσεις, ασθενείς αυξημένου κινδύνου πρέπει να επισκεφτούν τον Ουρολόγο-Ανδρολόγο προληπτικά, όπως σε επιβαρυμένο ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό για νόσους του ουροποιογεννητικού ( πχ άνδρες χειρουργημένοι για κρυψορχία, ή σε ιστορικό λιθιάσεως).
Τέλος, ένας άνδρας που προσπαθεί για την απόκτηση παιδιού με τη σύντροφό του πάνω από ένα χρόνο χωρίς αποτέλεσμα, πρέπει να επισκεφθεί τον Ουρολόγο-Ανδρολόγο, ο οποίος και θα διερευνήσει την πιθανότητα ο άνδρας αυτός να είναι υπογόνιμος. Από τη στιγμή που στοιχειοθετηθεί ανδρική υπογονιμότητα , θα αναζητηθούν οι αιτίες της και οι παρεμβάσεις που θα χρειαστούν για να επιτευχθεί τελικά κύηση.